Hur skapar en DJ bästa förutsättningar för lyckad fest?

DJ www.partystockholm.se
DJ www.partystockholm.se

Hur jobbar en DJ och hur förbereder man sig inför en spelning? Hur vet DJ:n när en viss låt ska spelas och hur skapar han den speciella stämningen? Spelas musiken direkt ifrån datorn numera och finns det fortfarande DJ:s som kör på CD och vinyl? Det tänkte jag ska bli temat i detta inlägg.

De flesta professionella DJ:s har idag sin musiksamling på mp3-filer och även en hårdvara som t ex en midikontroller, det är en enhet som tillåter DJ:n att spela upp, mixa och manipulera musiken, den ska vara direktkopplad till datorn med usb. Man behöver även en mjukvara som gör det möjligt att visualisera, ordna, kategorisera musiksamligen. Det finns en rad funktioner i programmet som gör det möjligt för DJ:n att jobba effektivt. Många kanske tror att det är enkelt att vara DJ och en vanlig missuppfattning är att man kör direkt via Spotify. Det är långt ifrån enkelt, i annat fall hade alla kunnat göra det. Det krävs en del skicklighet, känsla, kunskap och musikkännedom framför allt. Det är ingen slump att folk dansar hela kvällen och det blir en lyckad danskväll menar jag. Det är fråga om DJ:ns tajming, mixning, prioriterade låtval, erfarenhet, breda repertuar och såklart ibland förmågan att tänka utanför boxen. Bemötande av gästerna är en viktig faktor som inte alla DJ:s tyvärr lever efter.
Man måste ju veta vad som funkar på dansgolvet och när det gör det. Vilken publiksammansättning det är och vilken målgrupp man ska prioritera först. En DJ bygger upp stämningen med rätt material ungefär som man bygger ett hus, fundamentet först sedan allt annat i rätt ordning och det visar sig tydligt på dansgolvet.
Fas #1 “The warm-up”: Uppvärmningen är viktigt eftersom det är här DJ:n ska få publiken på bra humör och väcka sköna partykänslor “partyendorfiner”, här spelas oftast musik i lugnare tempo och låtarna ska spelas ganska långt nästan till slutet innan mixning sker. Fas #2: “Prime time” Så småningom är det dags för “partystarterna” att ta över och få gästerna upp på dansgolvet för att sedan hålla dem på plats hela kvällen utan avbrott. Nu gäller det att DJ:n får gästerna att dansa och inte låta dansgolvet bli kallt, utan hela tiden mata in rätt låtar som får publiken att fylla golvet mer och stanna kvar.
Jag använder en liknelse som jag kallar för “studsbollseffekten” och den går ut på att DJ:n spelar en viss låt under en kort tid för att sedan byta till nästa, om och om igen och på det här sättet hålla bollen studsande igenom hela kvällen. Denna teknik är kritisk för att skapa bra förutsättningar för god stämning. Förutom det ska DJ:n även se till att man har en röd tråd eller ett logiskt flöde av låtar under hela kvällen, en bra taktik helt enkelt.
Under kvällen så kommer låtarnas prioritet med all sannolikhet att förändras och DJ:n måste känna av läget hela tiden och vara beredd att byta genre om så krävs och ha publiken i fokus hela tiden.
Många kan byta låtar men bara ett proffs har kunskapen, erfarenheten och kan leverera en stämning över förväntan och resultatet blir utan tvekan = en fantastisk kväll!

Så nu har du kanske något att tänka på inför ditt event och vilken typ av person du ska anlita. Lycka till på din fest!

Med vänligt nöje,
Pablo Fierro
DJ sedan 1989 och grundare till Partystockholm.
https://www.partystockholm.se
0736-779427

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


två × ett =