DJ ELLER SPOTIFY?

Det är fest. Du är bjuden, vad förväntar du dig? God mat självklart, fri bar kanske, varför inte ett stort dansgolv? Glada gäster och en DJ?
Ska berätta om när jag var bjuden på en bröllopsfest på Ekerö i Stockholm.

Festen börjar

Vi åt fin middag och efter några timmar var det dags för tårta som senare gick över till mingel och drinkar i baren. Salongsberusningen vid det här laget växlat upp en aning, gästerna började röra sig mot dansytan för nu hade middagsmusiken i bakgrunden ersatts av gladare toner att gunga i takt till. Alla sjunger “Säg mig o säg mig o säg var du stååår!!”. Glädjen sprider sig och man ser leenden, damer som kramar om sina nära och kära vänner, killar som hi-fivar varann, skrattar och det är mycket bra stämning.

Tystnaden

Någon minut senare blir det tyst och tystnaden ur högtalarna gör sig närvarande några sekunder, nu står gästerna stilla ett ögonblick. Vad hände, säger en gäst till en annan? Ingen aning säger den andra; – Var är DJ:n? – Nej, vi har en surfplatta med en Spotifylista som står bakom bardisken, säger Mikaela, den nyblivna bruden. 

Shit happens

Musiken är strax tillbaka, säger Mikaela som springer dit och kollar vad som hänt. Det var Internetuppkopplingen som var nere för tillfället oturligt nog. En stund senare kom musiken igång igen. Hon har kopplat in sin mobil istället och drar igång Spotify. Många har gått ifrån dansgolvet till baren och verandan för att mingla. Det vill säga, mindre drag.

Show must go on

Dansgolvet börjar bli hett igen efter ca 30 minuter. Låtar som “I Will Survive” och “How Will I Know” avlöser varandra, fast med 3 sekunders glapp emellan. Mikaela hade inte ställt in “fade-funktionen” i Spotify-appen. Med andra ord så överlappade inte låtarna varann oturligt nog.

Telefonen ringer

Några drinkar senare står “YMCA” på tur. Den träffar rakt i folks själar. Plötsligt samlas många på dansgolvet och sjunger med i den välkända refrängen. Mitt i den andra refrängen ersätts den av “Idag är jag stark” fast med högre volym och låg ljudkvalitet, så låg att det rasslar och gnisslar inne i trumhinnorna. Det var Patrik Isaksson som gjorde Mikaela medveten om att någon ville få tag i henne. Med andra ord så fick hon ett samtal mitt i. Några ringsignaler senare rusar Johan brudgummen fram och kopplar in surfplattan som de hade från början och delade Internet från sin mobiltelefon nu så att de kunde köra igång snabbt igen. Festen fortsätter och låten “Don’t Stop Believin’” kommer ut ur högtalarna.

Prime time

En av gästerna Erik slänger upp armarna i luften, den främre nedre delen av hans vita skjorta lämnar sin ursprungliga position. Det vill säga ut ur byxorna, som nu ackompanjerar byxans yttre främre del.
Nu kunde corporate-magen andas lite liksom, efter maten och drinkarna.
Killarna joinar Erik, och intar position mitt på dansgolvet med drinkar i händerna, rakt upp i luften och sjunger glatt med i första versen: “Just a small town girl, living in a lonely woooorld”.

Toastmaster blev DJ

Det börjar nu närma sig midnatt och festen är på sin höjdpunkt. De flesta börjar bli ganska berusade och oväntade saker händer. Martin, brudgummens bäste vän och toastmaster går fram till baren.
Han kopplar in sin egen mobil, bläddrar i sin Spotifylista, där han drar igång låten “Greased Lightning”. Efter det, springer mister DJ fram och sätter på Pharells hit “Happy”. Sen fortsätter han med “Jerusalema”.
Nu hör man ett stort “JAAAAA” av glädje, och alla gästerna tillsammans beger sig till golvet.
De greppar tag om varandras bakaxlar, skapar ett tåg som rör sig i en stor ring runt golvet.
Efter det händer det en till grej.

Meddelandet

Det blev det tyst. Följt av ett meddelande. Spotify Premium, tre månader gratis, sen 109kr i månaden, sa dem. Martin hade glömt att han inte hade Premium. Det blev tydligt.

Nu kanske du tror att jag gör reklam för Spotify Premium. Nej.
Spotifylistor är inte heller dåliga, de har absolut ett syfte.
Jag ville belysa saker som kan gå snett, om man tummar på kvalitén.

FÖRDEL MED EN ERFAREN DJ

Musiken tillhör ett av det allra viktigaste pusselbitarna och det får absolut inte fallera på en viktig tillställning. T ex en födelsedagsfest, företagsfest och än mindre en bröllopsfest.
Istället för att låta en Spotifylista göra jobbet, är att anlita en expert.
En erfaren DJ som har det som krävs att utföra ett professionellt hantverk.

DJ:n är ingen jukebox

Professionella DJ:s har idag musiksamlingen fysiskt i datorn, det är nummer ett.
Nummer två som är nödvändig är en midikontroller.
Det är en enhet som tillåter DJ:n att spela upp, mixa och manipulera musiken.
Mjukvara är nummer tre, den gör det möjligt att visualisera, ordna, kategorisera låtarna utan att involvera Internet.
Det finns en rad funktioner i programmet som gör det möjligt för DJ:n att jobba effektivt och professionellt. Många kanske tror att det är enkelt att vara DJ. Det är inte ovanligt att man tror att DJ:n spelar via Spotify.
Inte om man är professionell, vill jag säga.
Det är långt ifrån enkelt att taktmixa, välja rätt låtar i rätt ögonblick.

Det handlar om gästen, inte om DJ:n

Det som gör en DJ grym är saker som teknik, skicklighet, fingertoppskänsla, erfarenhet och musikkännedom. Att DJ:n är lyhörd och vill ta emot musikönskemål, är viktigt. Det handlar om gästen, inte om DJ:n. En DJ:s arbete handlar i korthet om att bygga upp feststämningen med rätt låtar i rätt följd. Som ett husbygge. Fundamentet, sedan allt annat i rätt ordning. Om DJ:n är framgångsrik, är det erfarenheten som talar. DJ-yrket är precis som i de flesta andra yrken, skicklighet och framgång kommer efter många år av hårt arbete.

CHECKLISTA INFÖR BOKNING

  • Hur länge har DJ:n varit aktiv?
  • Tar DJ:n emot musikönskemål?
  • Vad ingår det för utrustning t ex högtalare och mic?
  • Finns det backup-DJ pg a sjukdom?
  • Pris och betalningsvillkor
  • Avbokningspolicy

    Fler punkter hittar du här >>

Väl mött,


Pablo Fierro är professionell DJ, yrkesverksam sedan 1989 och grundare av PartyStockholm.se.
Har jobbat på många inneställen och drivit egna klubbkoncept.
Just nu aktuell bl a på Café Opera, The Big Ben, Bistroteket bl a.
(Vissa projekt står stilla pg a pandemin)

Party Stockholm hyr ut DJ’s, musiker, teknik och underhållning runt om i Stockholm och hela landet.

Kontakt:
Party Stockholm – Hyr DJ & musiker
Mobil: +46 (0) 736779427
Mejl: info@partystockholm.se
Hemsida: https://www.partystockholm.se

Sociala medier:
Instagram | Facebook | Google Business Sajt

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*