10 frågor till DJ:n du vill anlita (Boka DJ)

10 frågor till DJ

Undvik fallgropar innan du anlitar DJ til ditt event. Vi får många samtal och mejl från personer som har sista-minuten avbokningar från DJs som dem anlitat till bröllopsfester, födelsedagar bl a.
Dessa frågor ska du ha svar på innan du kan vara säker på att inget oväntat kommer att hända dig på din viktiga dag.

Klicka här för att ladda ner dokumentet i pdf-format


Hur länge har du varit i branschen – och hur ofta brukar du spela?

Även om jag jobbat som DJ sedan 1989 inser jag att alla inte kan ha 30-års erfarenhet, men se till att du hittar någon som har gjort det ett tag. Att fråga om personen har blivit anlitad av något större företag är delvis en bra idé ”Om Volvo litar på dem tillräckligt för att göra uppdrag åt dem kan du också.” Du ska även fråga efter någon mix du kan lyssna på eller några videoklipp du kan kolla in för att få en känsla för hur DJ:n arbetar och hur gästerna reagerar till musiken. En sista viktig sak du ska kolla är recensioner på nätet, vad folk faktiskt tycker.

Kan jag ge dig en spellista och tar du emot önskemål?

De flesta rutinerade DJs vill ha en spellista ifrån dig. Jag brukar säga ”Ju fler låtar kunden ger mig, desto bättre uppfattning får jag om vad de egentligen vill ha”. Beställaren måste också känna sig bekväm med att DJ:n vet vad han gör. Därför brukar jag poängtera till den person som anlitar mig följande: “Om du vill att folk ska dansa, så kan DJ:n inte spela vad bara vad DU vill, DJ:n måste spela vad ALLA gillar.” Jag menar att det är DJ:ns jobb att läsa publiken och få dem till dansgolvet och hålla dem där under hela kvällen – det är här jag menar ligger det kluriga, för att ingen Spotifylista i världen hur bra den än är, kan ersätta en DJ:s arbete. DJ:n jobbar med att förändra gästernas sinnesstämning kan man säga och den har en kurva som man måste ha koll på och följa under kvällen. Om DJ:n inte får respons ifrån gästerna på den aktuella låten jag spelar även om den är ”jättebra”, mixar jag bara över till nästa låt, så slipper man den jobbiga döda stunden. Det kan även vara till hjälp om DJ:n får en lista med negativa låtar som någon i sällskapet absolut inte vill höra.

Ingår belysning samt rökmaskin?

Det finns utrustning som påverkar gästernas upplevelse, om din fest är inomhus eller utomhus kan spela ganska stor roll när det gäller hur mycket påverkan utrustningen kommer att ha och det kommer att jag menar att rätt val kommer att höja mysfaktorn i rummet och ge ett mer inbjudande dansgolv. De två vanligaste typer av belysning man brukar använda är dels för dansgolvet och är ljuseffekter som är rörliga och sprider ljusstrålar i olika färger och riktningar eller snurrar runt fyller rummet med färger. Den andra typen är dekorljus eller “mysbelysning” som ger liv åt väggar och tak, lyser upp gardiner och annat som kan finnas i rummet. Rökmaskin är inte att förringa eftersom rökens påverkan på ljuseffekter är kritiskt. Utan rök blir det ingen eld, ett slitet uttryck som är dessvärre mycket sant i detta fall.

Ingår högtalare och mic?

Många DJ’s och discjockeyföretag erbjuder högtalare. Det måste fungera 100% och musiken får inte lägga av plötsligt, därför är det viktigt att grejerna är av bra kvalitet. En DJ måste anpassa ljudet till rummet så att gästerna känner att det är bra tryck men samtidigt inte för hög volym. Bra ljudkvalitet är mycket viktigt och bland de mest kända och pålitliga märkeshögtalarna för professionellt bruk på marknaden kan jag nämna några exempel; JBL, Electro Voice och RFC. Alla dessa är mycket bra alternativ; Det är viktigt att veta hur många personer festen avser och hur stort rummet är när du vill hyra ljudutrustning. En mikrofon ska ingå, men fråga för säkerhetsskull.

Har du backup-utrustning?

Det sista du vill är att DJ:ns dator ska lägga av t ex under första dansen på bröllopsfesten. Se till att DJ:n har med sig en backupdator eller annat som denne kan ersätta ifall olyckan är framme.

Har du en backup-DJ i nödfall?

Kommer din DJ att bli sjuk? Antagligen inte. Kan din DJ bli sjuk? Absolut. Du vill bara se till att det finns en plan för värsta scenariot.

Kan alla på festen gå fram till DJ:n och önska låtar?

Det här är upp till dig, men det är något du borde definitivt diskutera i förväg. DJs kan ta till vissa knep för detta när någon kommer upp och ber om en låt som paret eller kunden inte vill ska spelas. Kan finnas anledning ibland att begränsa gästernas låtönskemål delvis under kvällen. Diskutera gärna med DJ:n om reglerna kring önskelåtar – t ex kan det ibland vara en bra idé att gäster får önska låtar lite senare på kvällen.

Hur flexibel är DJ:n?

Under mina verksamma DJ-år, har jag fått agera väldigt ofta mer än bara en DJ; mer som en samordnare. När allt kommer till kritan ska ju allt fungera, som när strömavbrottet är framme har det en direkt inverkan på musiken som spelas och om det inte finns en officiell ansvarig på plats, faller det ofta på honom. En gång fick jag be om att få låna ström ifrån en grannfastighet. Det var bara ingen annan som ville göra det.

Finns det en avgift för övertid?

Varierar. Det är vanligt för en DJ att begära övertidslön om mängden övertid är signifikant. Du skulle bli besviken om  vid din fest fann i sista minuten att DJ:n inte kan eller inte kommer att stanna en extra timme. Ta reda på om DJ:n är tillgänglig för övertid innan ni skriver på något avtal.

Pris och betalningsvillkor?

Priset är en av de största faktorerna när det gäller att välja vilken exempelvis bröllops-DJ eller liveband, men det är inte så enkelt att bara fråga om ett pris. Du måste ta reda på exakt vad som ingår i priset. Du vill definitivt inte upptäcka några överraskningsavgifter efter att du har skrivit under ett kontrakt. T ex ska du kontrollera att riggning och rivning ingår i priset. Se till att allt det viktiga står med i bokningsbekräftelsen samt slutgiltiga beloppet.

 

 

 

 

 

Pablo Fierro är professionell DJ och grundare av PartyStockholm.se

PartyStockholm hyr ut DJ’s, musiker och står för tekniken på olika tillställningar runt om i Stockholm med omnejd.

Kontakt: PartyStockholm – Hyr DJ till festen  
Mobil: +46 (0) 736779427  
Hemsida: https://www.partystockholm.se  
Instagram: https://instagram.com/partystockholm.se
Facebook:
https://facebook.com/partystockholm
Google:
https://g.co/kgs/FnmsxR

1 kommentar

  1. Dj Pablo Fierro är både professionell och mycket
    Erfaren Dj ! Kan varmt rekommendera .
    Musiken var suverän , hög kvalitet till ett bra pris !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*